joi, 15 aprilie 2010

De ce este Romania doar o alternativa pentru tineri?

Astazi, 15 aprilie a luat startul cea de-a treie editie a Simularii Parlamentului European, proiect organizat de Societatea Studentilor Europenisti (SSE). Aceasta editie sta sub semnul noutatii, fiind pentru prima data cand se organizeaza doua dezbateri publice cu teme de actualitate si care starnesc discutii la toate nivelele.
Azi am luat parte la prima dezbatere, care a avut ca tema "De ce este Romania doar o alternativa pentru tineri?". Dezbaterea, care a durat 2 ore a fost una foarte interesanta si am fost placut surprinsa ca participantii si organizatorii aflati in sala au luat cuvantul si si-au spus parerea.Intre invitati s-a regasit si domnul profesor Marga care a spus ca Romania e doar o alternativa pentru ca e o societate ramasa in urma, din punct de vedere al dezvoltarii si ca este necesara o reforma a clasei politice. Ovidiu Nahoi a avut o interventie care a starnit zambete in sala, afirmand ca este un lucru bun ca Romania este vazuta ca o alternativa, si ea este intr-adevar o alternativa pentru tari precum Moldova, Georgia si este o alternativa chiar si pentru oamenii din Vaslui. Ion Ionita a afirmat ca ar trebuie sa ne bucure faptul ca avem posibilitatea sa consideram Romania ca o alternativa, intrucat in timpul regimului comunist nu exista nici o alternativa, fiind un intuneric total.
Discutiile s-au extins spre teme variate, ajungandu-se la nevoia de reforme in invatamantul romanesc care sa asigure studentilor locuri de practica si internshipuri pana la faptul ca statul roman investeste in studenti dar apoi este incapabil de a culege si a fructifica roadele investitiei.
Din pucntul meu de vedere, cred ca tema dezbaterii ar fi trebuit fi usor modificata in de ce Romania este vazuta ca o ultima alternativa pentru tineri. Ma regasesc intre acei oameni viitori absolventi de facultate care isi doreste sa plece si sa nu se mai intoarca, intrucat aici nu mai e nimic. Oricat te-ai zbate si oricat te-ai chinui, nu inaintezi si bati pasu pe loc. Cel mai concludent exemplu care imi vine in minte este faptul ca sunt studenta in ultimul an la facultate si fac aceeasi materie pentru a treia oara, dar sub alta denumire. Si asta pentru ca Romania si sistemul de invatamant nu este orientat spre deschidere si spre diversitate, nu este capabil sa se reinventeze si sa se adapteze noilor cerinte.
Pentru mine Romania este doar o ultima alternativa pentru ca am vazut ca se poate mai bine, din toate punctele de vedere, cu aceeasi munca insa cu o recunoastere de merite si munca depusa net superioara.
Si stiu ca acum Calin cel mai probabil va sari si va spune ca aleg calea usoara si plec. Nu consider ca aleg calea mai usoara, ci doar aleg calea unde stiu ca voi avea parte de ceea ce merit si ce imi doresc, si voi obtine toate acestea prin recunoasterea muncii si nu pe baza prieteniilor sau relatilor personale sau ale parintilor.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Cine te opreste sa stai in Romania? La nivel international sunt numeroase oportunitati care iti ofera sansa sa-ti pui la bataie talentul si cunostintele.

Zboara puiule....!!

Ioana spunea...

Drum bun !